Uw online gids in Pompenland
Terug

Hygiënische uitvoering

Hygiënisch/sneldemontabel/CIP-reinigbaar In heel veel processen worden vloeistoffen verpompt die bedoeld zijn voor menselijke of dierlijke consumptie. Denkt u bijvoorbeeld aan voedingmiddelen, dranken, medicijnen, maar bijvoorbeeld ook aan cosmetische artikelen. Het is belangrijk dat de vloeistof tijdens het verpompen niet verontreinigd kan worden. Daarom worden er eisen gesteld aan dergelijke installaties in het algemeen, maar aan de te gebruiken pompen in het bijzonder. Een geschikte pomp is daarom speciaal voor dergelijke hygiënische toepassingen ontworpen.

De gebruikte materialen mogen natuurlijk geen smaak- en reukstoffen afgeven, maar bovendien is het is vooral belangrijk dat er geen 'dode hoeken' voorkomen waar bacteriëngroei zou kunnen ontstaan. Verder is het belangrijk dat de pomp eenvoudig schoongemaakt kan worden. Vaak is de pomp daarom sneldemontabel, maar voor het schoonmaken moet de pomp dan toch geheel uit elkaar genomen worden. Dit is arbeidsintensief en tijdrovend en daarom worden pompen ook vaak geschikt gemaakt voor CIP-reiniging. (CIP = Cleaning In Place).
Dit is een speciale procedure waarbij de pomp en de leidingen gelijktijdig gespoeld worden door middel van een aantal reinigingsgangen. Dit gebeurt meestal met logen en/of zuren, heet water of stoom. In dit geval is het niet nodig de pomp te demonteren. Pompen die hiervoor geschikt zijn worden geleverd met een EHEDG-certificaat. (EHEDG = European Equipment Design Group).Copyright © PompenGids.net 2023


   Twitter    Facebook    YouTube